top of page

Van expertisecentrum naar onderzoekscentrum, met een nieuw navormingsaanbod

Het ei is gelegd. Ons expertisecentrum Publieke Impact heet voortaan onderzoekscentrum Publieke Impact. Deze naamsverandering komt er niet zomaar. Achter de schermen werken we hard aan onze nieuwe, bredere focus en zullen we nog meer ten dienste staan van het werkveld. Christine Merckx, hoofd van het onderzoekscentrum, licht al een tipje van de sluier op over wat die veranderingen (niet) betekenen. Ook kondigt ze trots het nieuwe navormingsaanbod voor 2023 aan.


Nieuwe naam

Het expertisecentrum Publieke Impact werd in 2018 binnen Karel de Grote Hogeschool (KdG) opgericht als verankering van de onderzoeksgroep ‘ROI voor publieksevenementen’. Wat in 2014 begon met een eerste onderzoek om een model te ontwikkelen dat de maatschappelijk return on investment (ROI) van evenementen kan meten, evolueerde al snel naar een onderzoeksgroep waarin jaarlijks vervolgonderzoeks- en dienstverleningsprojecten rond dit impactonderzoek werden uitgevoerd.


Het expertisecentrum werd geboren in de schoot van de afstudeerrichting Event & Project Management van KdG, maar met sterke linken naar de andere opleidingen en werkvelden binnen onze hogeschool. Zo onderzochten we niet enkel hoe je de maatschappelijk en economische impact van evenementen kan meten, wie de bezoekers van je evenement zijn en hoe je deze best kan tellen. Ook hebben we de voorbije acht jaren sterk ingezet op thema’s als duurzaamheid, inclusie en veiligheid.


We kozen bewust om te verbreden en gingen de grenzen van de evenementensector voorbij. Een evenement is immers zoveel meer dan een festival zoals Tomorrowland. We voerden al onderzoek voor aanverwante sectoren waarin niet enkel georganiseerde maar ook spontane ontmoetingen in de stedelijke sociale ruimtes centraal staan, zoals markten, nightlife, musea, operahuizen, culturele centra …


Als onderzoekers zijn we gefascineerd door vraagstukken zoals: wie zijn je bezoekers? Hoe bereik je hen het best? Hoe motiveer je hen om duurzame mobiliteitskeuzes te nemen? Hoe bevorder je de toegankelijkheid van je venue en evenement? Hoe manage je best grote mensenmassa’s? Hoe meet en verbeter je de impact van je activiteiten?


Deze thema’s bundelen we in drie concrete onderzoekslijnen, maar hierover later meer. Wat vaststaat is dat we onze ambitieuze droom verder zetten. Niet meer met de naam ‘expertisecentrum’ maar als ‘onderzoekscentrum’. Zijn we nu minder expert en reduceren we onze activiteiten enkel tot onderzoek? Absoluut niet. We worden steeds meer expert. In alles wat we doen vertrekken we vanuit onze expertise uit onderzoek. We zijn immers wetenschappers en gebruiken onderzoek als middel om onze expertise te ontwikkelen en te delen met ons werkveld.


Door het bestuderen van menselijke gedragingen, economische opportuniteiten en maatschappelijke innovaties kunnen wij (event) professionals, bedrijven en publieke organisaties actief in de verschillende ontmoetingssectoren inspireren, begeleiden en voorzien van kennis, data en tools. Onze expertise delen we niet enkel met (toekomstige) professionals, maar ook met beleidsmakers en het brede publiek. Met onze onderzoeken, dienstverlening, navormingen en wetenschapscommunicatie zetten we sterk in op kruisbestuivingen en partnerships die onze expertise aanvullen en versterken.


Nieuwe navormingen

We blijven met onze navormingen en andere dienstverleningsactiviteiten uiteraard ten dienste van de (brede) evenementensector. Sinds 2018 bieden we onze navormingen aan vanuit onze Event Academy, maar dit volstaat niet meer. We merkten dat veel onderwerpen (zoals inclusieve organisaties) ook relevant zijn voor professionals die zich niet beschouwen als event professional. Daarom verbreden we ons navormingsaanbod en bieden we vanaf 2023 niet enkel een Event Academy aan, maar ook een Sustainability Academy en Urban Academy.


Event Academy

Met onze Event Academy willen we event professionals (blijven) activeren om bruisende evenementen en andere types ontmoetingen te organiseren. Net zoals in 2022 zullen we ook in 2023 masterclasses, workshops, webinars en studiedagen aanbieden over thema’s zoals eventveiligheid, eventcommunicatie en eventimpact.


Voor onze masterclasses blijven we samenwerken met de 15 consultants uit ons lerend netwerk die onze expertise aanvullen. Zo organiseren we op 30 maart een masterclass over connectiviteit en beleving: hoe creëer je meer connectiviteit tussen de bezoekers op je evenement en met de inwoners van de stad waarin het wordt georganiseerd? Hoe zorg je ervoor dat bezoekers jouw evenement echt kunnen beleven? Voor deze masterclass nodigen we Peter Decuypere uit, auteur en founding father van onder meer het festival I Love Techno en de technoclub Fuse.


Sustainability Academy

Met onze Sustainability Academy inspireren we bedrijven om duurzaam en inclusief te ondernemen. Want wil je publiek impactvolle ontmoetingen organiseren, dan zit er best een publiek impactvolle organisatie achter.


In 2023 blijven we onze workshops en webinar rond inclusieve organisaties aanbieden. Ook organiseren we in september voor het tweede jaar op rij de themadag Duurzaam Ondernemen, samen met de andere onderzoekscentra van KdG.


Nieuw is het traject Duurzaam Ondernemen voor die bedrijven die een versnelling hoger willen schakelen om futureproof te werken. Individuele coachingsessies worden gekoppeld aan werksessies in groep. En we bieden op 24 augustus ook een masterclass aan rond het thema duurzaam organiseren, met als gastspreker Lore Claes van de OVAM.


Urban Academy

Met onze Urban Academy willen we publieke organisaties begeleiden in het slimmer maken van hun stedelijke sociale ruimtes, zoals winkelstraten, shoppingcentra, evenementenpleinen, venues, concertgebouwen, bibliotheken en culturele centra. We streven naar ruimtes waar het aantrekkelijk is om te vertoeven, wonen en werken en waar boven alles de mensen centraal staan. Slim én sociaal, dus.


Zo bieden we in 2023 terug onze op maat gemaakte portfolioworkshop aan, voortaan onder de naam ‘Traject Eventportfolio & Planning’ specifiek voor lokale overheden. We starten hier met een dienstoverschrijdende workshop waarin we nagaan of het evenementenaanbod en -beleid afgestemd is op het DNA van de stad. We eindigen met een presentatie voor het schepencollege en een rapport met een gedragen evenementenvisie die bottom-up werd ontwikkeld.


Ook de workshop Burgerparticipatie bieden we op maat aan: hoe integreer je inspraak en structurele bevragingen van inwoners, bezoekers en lokale handelaars in je beleidsvoering? En tenslotte organiseren we op 23 november nog een masterclass rond het thema placemaking. Tijdens deze masterclass licht onze expert citymarketing Frank Cuypers toe hoe je evenementen en andere types ontmoetingen in een stad inzet om het unieke verhaal van de stad te vertellen.


Lees ons volledig navormingsprogramma voor 2023 hier en schrijf je al in voor onze masterclasses. Elke masterclass wordt gevolgd door een rondetafelgesprek met andere professionals. Leer niet enkel van onze experten, maar ook van elkaar.


Een masterclass, workshop, traject of onderzoeksproject op maat? Kan ook! Contacteer ons. We horen graag wat wij voor jou kunnen betekenen.

bottom of page