top of page

Slim ontmoeten in de stad, dankzij slimme technologie


De stad is een ontmoetingsplek voor bewoners, bezoekers en bedrijven. ‘Te druk’ volgens de ene en ‘gezellig druk’ volgens de andere. De grens bewaken tussen levendig en leefbaar is een grote uitdaging. Technologie slim inzetten kan helpen. En ook: onderzoek! Zo kunnen we elkaar in de toekomst slim(mer) ontmoeten.


Jaarlijks verwelkomen onze steden duizenden evenementen. Ook bruist het er van toeristische en culturele activiteiten, shopgelegenheden, terrasjes en uitgaansmogelijkheden. Het gevolg? De drukte in onze publieke ruimte neemt toe en niet zelden stijgt ook het ongenoegen bij inwoners.


Kunnen we deze bezoekersstromen in kaart brengen? Hoe kunnen we die mensenmassa’s in goede banen leiden en spreiden in tijd en ruimte? En hoe ervaren de mensen zelf deze drukte? Om deze vragen te beantwoorden kijken we naar twee vormen van drukte: de werkelijke, objectieve drukte en de druktebeleving, of ook wel subjectieve drukteperceptie genoemd.


Objectieve drukte: hoe druk is het in de stad?

Hoe druk is het precies in de stad, en waar en wanneer is het drukker of net minder druk? Daarvoor brengen we best de objectieve drukte in kaart. Om dat doordacht te doen hebben we data over deze drukte in de fysieke publieke ruimte nodig. Mede dankzij slimme technologieën kunnen we deze inzichten verzamelen. Met die druktedata kunnen stedelijke overheden en andere stakeholders aan de slag om van de stad een aangename plek te maken voor de mensen die er wonen, werken en vertoeven.


Er bestaan verschillende technologieën die objectieve drukte meten. Zo zijn er aanbieders die die drukte en bezoekersstromen meten via diverse methoden: radiogolftellingen, mobiele datatellingen, cameratellingen en Wi-Fi-tellingen. Via deze technologieën krijgen we inzicht in de objectieve, werkelijke drukte in de stad. Evengoed kunnen we deze technologieën toepassen op een specifiek evenement of op een bepaalde locatie. Met het project Crowd Counting hebben de onderzoekers van ons expertisecentrum Publieke Impact van Karel de Grote Hogeschool (KdG) een online tool ontwikkeld die event professionals helpt om de meest geschikte telmethode te kiezen voor hun evenement.


Maar ook inwoners zelf kunnen bezoekersstromen in kaart te brengen op een technologische manier. Het project Telraam laat geïnteresseerde burgers verkeersstromen tellen aan de hand van kleine toestellen die ze aan hun raam aan de straatkant bevestigen. Dit project levert niet enkel zinvolle data over drukte en stromen, het lost ook operationele problemen op en stimuleert de betrokkenheid van de burgers.


Nog interessanter wordt het wanneer we de resultaten die gegenereerd worden door verschillende technologieën samenbrengen. Een mooi voorbeeld hiervan is het pilootproject CityFlows van imec - City of Things. Dat project brengt de stromen van auto’s, voetgangers en fietsers in beeld door data uit verschillende telmethoden te bundelen. Het project richt zijn aandacht op de Antwerp Smart Zone.


Subjectieve drukte: vind jij het druk in de stad?

Drukte wordt door iedereen anders ervaren. Sommigen ervaren drukte als levendig en opwindend en dit kan het mentaal welzijn ten goede komen. Voor anderen heeft drukte een negatief effect op het welzijn. Voor hen is de eigen levenskwaliteit belangrijker dan het economisch voordeel dat deze stromen met zich zouden kunnen meebrengen, zoals de vele dagjestoeristen in sommige kuststeden tijdens warme zomermaanden. Drukte wordt meestal als negatief ervaren wanneer de verhouding tussen inwoners en bezoekers ongelijk is. Daarom moeten steden ook oog hebben voor druktebeleving.


Subjectieve drukte in kaart brengen is uitdagend, zeker in realtime. De software van Dynamic Crowd Measurement kan een oplossing bieden. Deze laat toe om naast drukte en stromen, ook de stemming van passanten te meten. Zo kunnen we (potentieel) te drukke plaatsen in realtime detecteren door rekening te houden met zowel objectieve als subjectieve drukte.


Belangrijk bij dit soort technologieën is dat ze als voldoende privacygevoelig worden erkend. Werken met camerabeelden om stemmingen te herkennen roept nog vaak veel weerstand op, ook bij de gebruikers. Ook bestaat er nog geen onderzoek naar hoe we de stemming gedetecteerd door camera’s kunnen linken met de werkelijke stemming van mensen. Daarvoor is (vervolg)onderzoek nodig. Iedereen droomt immers van levendige en leefbare steden, ontmoetingsplekken en evenementen. En het slim inzetten van data en technologieën kunnen daarbij helpen.


Gratis studiedag: evenementenveiligheid en het belang van crowd counting


Op 6 september 2022 presenteren de onderzoekers van KdG de onderzoeksresultaten van hun onderzoek naar objectieve drukte. Het expertisecentrum Publieke Impact werkte in volle coronacrisis samen met IDLab-imec aan een project waarbij de nauwkeurigheid, haalbaarheid en praktische inzetbaarheid van verschillende telmethoden werd onderzocht. Zowel manuele als technologische telmethoden werden bestudeerd.


Dit door VLAIO gefinancierd TETRA-project toonde aan dat de ene technologie meer geschikt is voor het ene evenement dan voor het andere. Elke methode heeft immers voor- en nadelen. De keuze van een telmethode bepaalt de kwaliteit van de data die hierdoor gegenereerd worden, wat een invloed heeft op de accuraatheid. Wil je er graag bij zijn? Ontdek hier het programma van de studiedag en schrijf je in.


De studiedag gemist? Geen probleem. Neem contact met op met het expertisecentrum voor meer informatie en advies over welke telmethode het meest geschikt is voor jouw evenement: publiekeimpact@kdg.be.

Comments


bottom of page