ECPI header - website_NL.jpg
EC PI_evenementen bezoekersaantallen.jpg

Crowd counting

Onderzoeksperiode: 2020 - 2022

TETRA-project met steun van Agentschap Innoveren & Ondernemen

In samenwerking met IDLab van UAntwerpen-imec

 

 

Het tellen van bezoekersaantallen op evenementen is door de coronacrisis belangrijker dan ooit. Een duidelijk zicht hebben op hoeveel bezoekers er exact aanwezig zijn op een locatie is de basis van crowd management.

 

Meer nog: crowd counting vormt de basis en hét vertrekpunt voor elke vorm van crowd management en crowd control, ook postcorona.

De nauwkeurigheid van telmethoden

 

Het meten van mensenmassa’s is echter een uitdaging. De organisator, het veiligheidspersoneel, ordediensten en andere belanghebbenden spreken vaak over uiteenlopende bezoekersaantallen op hetzelfde evenement. Ook de technologische telmethodes spreken elkaar tegen. De nood aan ijkingen voor verschillende telmethoden is hoog.

 

Nooit eerder werd er onderzoek verricht dat op zo’n systematische wijze de nauwkeurigheid van verschillende telmethoden met elkaar vergeleek.

 

Manuele en technologische telmethoden

Dit project onderzoekt de nauwkeurigheid van de manuele klik- en kwadranttellingen, maar ook die van vier technologische telmethoden die vaak op evenementen worden gebruikt: cameratelling, Wi-Fi-telling, mobiele datatelling en radiogolftelling. 

 

Radiogolven worden als technologie gebruikt bij de MensenMassaMeter, een telmethode die de collega-onderzoekers van IDLab-imec ontwikkelden. In tegenstelling tot Wi-Fi hebben de bezoekers bij deze telmethode geen gsm nodig om geteld te kunnen worden.

 

Testevenementen

 

We testen de telmethoden op meerdere evenementen van verschillende types en groottes. Zo kunnen we voldoende wetenschappelijk onderbouwde data verzamelen. We onderzoeken hoe groot de verschillen in nauwkeurigheid per telmethode zijn en vergelijken de resultaten en foutenmarges per type evenement met elkaar.

Telwijzer

De resultaten van het onderzoek werden gebundeld in een handige tool. De Telwijzer kan je gebruiken om de meest geschikte telmethode(n) voor jouw evenement te bepalen.

CombinatielogoVLAIO.png