top of page
KdG_Research-logo-V-black-rgb.png
Publieke Impact_logo.jpg
EC PI_evenementen economische impact.jpg

Economische Impact

Onderzoeksperiode: 2015-2016

PWO-project

 

Organisatoren van evenementen en lokale overheden hebben er alle baat bij om hun beperkte middelen in te zetten op die evenementen met de grootste lokale impact.

 

Wat is de lokale economische impact van een evenement? En hoe bereken je die monetaire kosten en baten voor de stad of gemeente waarin het evenement wordt georganiseerd?

 

Monetaire kringloop van evenementen

 

De monetaire kringloop vormt de basis van het economisch ROI-model. Het onderscheidt drie groepen die elk aparte monetaire stromen genereren op het evenement: de bezoekers van evenementen, de lokale bedrijven uit de gemeente en de bewoners van de gemeente. De details over deze kringloop staan in de samenvatting van het onderzoek.

De monetaire kringloop vormt de basis van het economisch ROI-model. Het onderscheidt drie groepen die elk aparte monetaire stromen genereren op het evenement: de bezoekers van evenementen, de lokale bedrijven uit de gemeente en de bewoners van de gemeente.

Calculator

 

Het economisch ROI-model vertaalden we in de tool Calculator. Daarmee kunnen lokale overheden en andere event professionals de monetaire kosten en opbrengsten van het evenement berekenen. Zowel vooraf ter voorspelling als achteraf ter evaluatie.

 

De tool houdt rekening met de opbrengsten van een evenement voor de gemeente. Dit zijn de bestedingen van de bezoekers, en indien van toepassing ook van de deelnemers, van het evenement, maar ook de bestedingen van de organisator(en) en lokale handelaars.

 

Daarnaast berekent de tool ook de kosten: wat kost het evenement de gemeente productioneel? Hoeveel kost de inzet van veiligheidsdiensten (politie en brandweer) en van gemeentelijke diensten (communicatie, logistiek, reiniging)?

bottom of page