top of page

Als docent samenwerken met ons expertisecentrum

Een nieuw academiejaar, een nieuwe nieuwsbrief. Dit is de eerste nieuwsbrief van ons Expertisecentrum Publieke Impact: het onderzoekscentrum van campus Groenplaats. Voortaan kan je twee keer per jaar nieuws van ons in je mailbox verwachten, telkens aan het begin van een nieuw semester. Centraal in deze nieuwsbrief staat hoe je als docent kan samenwerken met ons expertisecentrum. Dat is belangrijk, zowel voor ons en voor jullie als voor onze studenten. In deze nieuwsbrief voor KdG-docenten gaan we dieper in op hoe zo’n samenwerking er kan uitzien.


Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om met ons expertisecentrum samen te werken. We bieden een hele waaier aan les- en leermateriaal aan, allen beschikbaar via de researchpagina van onze website. Ben je een docent die lesgeeft aan de studenten Event & Project Management (EPM), dan is onze kennisdatabank voor jou een absolute must-have. Wij worden immers beschouwd als hét expertisecentrum voor de evenementensector. Onze EPM-studenten studeren ook nog eens af met een first-movers-advantage, dankzij onze kennis en expertise over impactmetingen, duurzame evenementen, crowd counting …. Wat een troef!


Naast evenementen, kunnen ook docenten die sterk willen inzetten op duurzaam ondernemen bij ons terecht. Zeker wie Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (meer) wil integreren, zal onze onderzoeksoutput rond duurzame mobiliteitskeuzes of inclusieve organisaties kunnen appreciëren. Eind oktober vullen we onze managementprincipes om levensbeschouwelijke diversiteit te managen in kmo’s aan met bouwstenen om inclusief te rekruteren en selecteren. In dat kennisplatform zal je ook bouwstenen vinden die je kan gebruiken om les te geven over inclusief teamwerk. Meer dan 20 spelvarianten kan je in je lessen integreren. Je vindt er tools en best practices, ook onderzoekssamenvattingen kan je er gratis downloaden en gebruiken als lesmateriaal, in het Nederlands en het Engels.


De voorbije jaren hebben veel van onze onderzoekers zich ook ingezet als docenten. We geven zelf verschillende vakken, maar ook expert classes en gastcolleges over onze onderzoeksoutput en onderzoeksvaardigheden. Voor het opleidingsonderdeel Consultancy-opdracht bij de opleiding Organisatie en Management ontwikkelen en begeleiden we een train-the-trainerprogramma voor docenten. Daarnaast begeleiden we ook nog verschillende studentenprojecten, zowel binnen de afstudeerrichtingen Internationaal Ondernemen als KMO-management.


Wat kan jij voor ons betekenen?

We willen ons docenten- en studentenbereik uitbreiden (minstens binnen onze campus Groenplaats) en hen kunnen laten genieten van onze in-house-expertise. Jammer genoeg is onze capaciteit en dus ook onze tijd voor onderwijsprojecten beperkt. Daarom investeren we in een one-to-many-aanpak, om docenten te informeren over de werking van ons expertisecentrum. Zo willen we hen inspireren om met onze onderzoeksoutput aan de slag te gaan in hun lessen, en hen te activeren om intensiever samen te werken met onze onderzoekers. Op termijn zullen ze zo zelf zorgen voor de overdracht van onze kennis naar hun studenten toe. Maar hoe we dat nu best doen, daar hebben we jullie hulp bij nodig.


Wij zouden natuurlijk geen expertisecentrum zijn, als we van deze gelegenheid geen gebruik zouden maken om ook onze docenten enkele vragen te stellen. Waar heb jij nood aan om jouw lespakket en studenten te ondersteunen, en hoe communiceren we daar het beste over? Hoe ziet jouw ideale samenwerking met ons expertisecentrum er uit? Laat het ons allemaal weten door enkele korte vragen te beantwoorden via deze link. Het invullen van de enquête duurt slechts enkele minuten. In onze volgende nieuwsbrief delen we de resultaten van deze bevraging en gaan we dieper in op hoe we in de toekomst (meer) kunnen samenwerken.


Wie zijn wij en waar dromen wij van?

Het expertisecentrum Publieke Impact werd in 2018 opgericht als verankering van de onderzoeksgroep ‘ROI voor publieksevenementen’. Wat in 2014 begon met een eerste PWO-project om een model te ontwikkelen dat de maatschappelijk return on investment (ROI) van evenementen kan meten, evolueerde al snel naar een onderzoeksgroep waarin jaarlijks vervolgonderzoeks- en dienstverleningsprojecten rond dit ROI- en impactonderzoek werden uitgevoerd. Het expertisecentrum werd geboren in de schoot van de toenmalige opleiding Office Management (nu: Organisatie en Management) en meer bepaald vanuit de afstudeerrichting Event & Project Management, maar met sterke linken naar de opleidingen binnen campus Groenplaats. Al sinds 2016 werken er zelfs in het onderzoeksteam docent-onderzoekers uit deze drie opleidingen. Vandaag telt ons expertisecentrum 12 onderzoekers, and counting.

Wij dromen van:

  • levendige steden waar het bruist, ontmoeten centraal staat, gevuld met evenementen, toeristische en culturele activiteiten, shopgelegenheden, terrasjes en uitgaansmogelijkheden (fun cities);

  • authentieke steden waarin mensen wonen en werken die respect krijgen en hebben voor elkaar én onze planeet en waar duurzaam en inclusief ondernemen evidenties zijn (soft cities);

  • leefbare steden waar de mens boven alles centraal staan en waar technologie in eerste instantie wordt ingezet om het leven in de stad te verbeteren (smart cities).

Als onderzoekers willen wij het leven, werken en vertoeven in stedelijke sociale ruimtes zo aangenaam mogelijk maken voor zowel de bewoners, bedrijven als bezoekers. Wij streven naar impactvolle evenementen en ontmoetingen, georganiseerd door duurzame en inclusieve ondernemers in aantrekkelijke steden en venues waar iedereen zich welkom, thuis en veilig voelt. Hiertoe verrichten wij toegepast wetenschappelijk (impact)onderzoek. Door het bestuderen van menselijke gedragingen, economische opportuniteiten en maatschappelijke innovaties kunnen wij organisaties actief in de verschillende ontmoetingssectoren inspireren, begeleiden en voorzien van kennis, data en tools. Onze expertise delen we niet enkel met (toekomstige) professionals, maar ook met beleidsmakers en het brede publiek. Met onze onderzoeken, dienstverlening, navormingen en wetenschapscommunicatie zetten we sterk in op kruisbestuivingen en partnerships die onze expertise aanvullen en versterken.


Contact

Ben je voldoende geïnformeerd, geïnspireerd en geactiveerd om met onze kennis, data en tools aan de slag te gaan in je lessen en studentenprojecten? Of wil je toch nog graag even pingpongen met ons over een concreet idee om samen te werken? Heb je advies nodig over een bepaald project of een prangende onderzoeksvraag vanuit je werkveld? Neem aub contact met ons op.


Als expertisecentrum worden wij getypeerd door het onderzoek dat we doen. Onderzoek, gedreven vanuit nieuwsgierigheid en leergierigheid. Heb jij ons nog iets te vertellen over de onderwerpen waar wij rond werken of kunnen wij iets leren van jou? Ook dit jaar kan je ons elke maandag terugvinden in ons lokaaltje naast de View, op de tweede verdieping op campus Groenplaats. Spring gerust eens binnen. Een afspraak maken mag, maar moet niet. Onze deur staat voor iedereen open.


Next steps

Wil je deze nieuwsbrief later nog eens nalezen? Dat kan! We verzamelen al onze nieuwsbrieven op deze gloednieuwe docentenpagina van onze onderzoekswebsite: dé plaats waar je alle data, tools en informatie kan terugvinden over onze verschillende impactonderzoeken voor/over de (brede) evenementensector, veiligheid en crowd management, duurzaam ondernemen en inclusieve organisaties.


Begin februari zal je onze tweede nieuwsbrief ontvangen. Daarin vertellen we alles over ons nieuw onderzoeksprogramma en over hoe we ons in de toekomst zullen positioneren. Er staan immers heel wat veranderingen op til voor de expertisecentra van KdG. Zo hebben we vanaf dit academiejaar voor het eerst een directeur Onderzoek & Valorisatie. Een belangrijke mijlpaal om KdG naar buiten te brengen als een belangrijke onderzoeksorganisatie!

bottom of page